YEMEK STANDARTLARIMIZ

Hasbahçe Çocuk Akademisinde Beslenme

Hasbahçe Çocuk Akademisi olarak çocuklarımızın fiziksel, ruhsal ve biyolojik gelişimlerini önemsiyor ve destekliyoruz. Çocuklarımızın enerji sarf etmelerine olanak sağladığımız gibi enerji alımları için de gerekli beslenme düzenini oluşturmayı en büyük görevlerimizden sayıyoruz.

Yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda çocuğun enerji gereksinimi;

Enerji Gereksinimi= 1 yaş için 1100 kalori + Her yaş için 100 kalori şeklinde hesaplanmaktadır.

Bu denkleme göre ortalama değerler şu şekildedir,

Yaşlar 3 Yaş 3.5 Yaş 4 Yaş 4.5 Yaş 5 Yaş 5.5 Yaş 6 Yaş
Enerji Gereksinimi 1400 kal 1450 kal 1500 kal 1550 kal 1600 kal 1650 kal 1700 kal

Tablo.1 Yaşlara Göre Enerji Gereksinimleri

Bu ortalama değerler sağlıklı ve gelişimi normal çocuklar üzerinden hesaplanmıştır. Enerji gereksinimi sağlarken, çocukların sağlıklı ve dengeli şekilde gelişmesini destekleyebilmek adına enerji kaynaklarının içerikleri oldukça önemlidir. Sağlıklı bir çocuk için, günlük karşılaması gereken enerji miktarının %15’i protein, %55’i karbonhidrat ve %30u yağlardan gelmelidir.

Bu ihtiyaçlar karşılanırken çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçlarını da destekleyecek gıdalar tüketilmelidir.

Aşağıdaki tabloda, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol’un “Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Beslenmesi” adlı makalesinde yayımladığı, çeşitli besin gruplarının günlük ihtiyaç miktarlarına ait veriler yer almaktadır.

Protein (gr) 30-35 Magnezyum (mg) 200
Kalsiyum (gr) 800 A Vitamini (I.U) 2000
Fosfor (mg) 800 D Vitamini ( I.U) 400
Demir (mg) 10 C Vitamini (mg) 50
Çinko (mg) 10 Folik Asit (mikrog) 200
İyot (mg) 90 Vitamin B12 (mikrog) 2.5

Tablo.2 3-6 Yaş Çocukların Günlük Besin Ögeleri Gereksinimleri

  • Hasbahçe Çocuk Akademisi Mutfağında yemek üretiminde kullanılan malzemelerin tamamı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen Gıda Üretim Sertifikasına sahip ve ISO 22000 (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) standartlarındadır.
  • Mutfağımızda kullandığımız ürünlerin organik olmasına dikkat ediyoruz. Alternatifi olan tüm ürünlerde “organik” yetiştirilmiş hammaddeler tercih ediyoruz.
  • Yemeklerimizde kullandığımız tüm ana ve ara maddeler GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’suzdur.
  • Kullandığımız kırmızı et grupları helal kesimdir.
  • Kullandığımız beyaz et grupları, kuru yolum ve helaldir.
  • Hammadde kontrollerimiz, ürünlerin istediğimiz kalitede olup olmadığını anlamak amacıyla gıda mühendisimiz tarafından rutin olarak yapılmaktadır.
  • İhtiyacımız harici hammadde stoğumuz bulunmamaktadır.
  • Soğuk zincirle gelen hammaddelerin, gerekli sıcaklık kontrolleri takip edilmektedir.
Menü İçerikleri
Biz Hasbahçe Çocuk Akademisi olarak menülerimizi yukarıda belitmiş olduğumuz veriler doğrultusunda uzmanlar eşliğinde hazırlıyoruz. Çocuklarımızın dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmelerini, temiz gıdalar tüketmelerini, ihtiyaç duydukları enerjiyi güvenilir, sağlıklı ve kaliteli yollarla elde etmeleri için çalışıyoruz. Haftalık Menülerimizi oluştururken, Haftada 3 Gün Et Grubu Yemeği (Kırmızı Et, Organik Beyaz Et, Balık, Köfte vb) Haftada 1 Gün Sebze Yemeği (Mevsim sebzelerine göre) Haftada 1 Gün Bakliyat Yemeği ( kuru fasulye, nohut vb) olarak oluşturmaya dikkat ediyoruz. Ana yemeklerimize ek olarak her gün muhakkak yardımcı yemek grubu (pilav, makarna, arpa şehirye vb) gıdalar servis ediyoruz. Yine Ana menümüze ek olarak muhakkak her gün, salata/meyve/tatlı vb gibi ek gıdalarla menümüzü zenginleştiriyoruz. Her hafta sınıf öğretmenlerimiz ve mutfak görevlilerimizden aldığımız geri dönüşümlerle, çocukların sevdiği ve sevmediği yiyecekleri tespit ederek menümüzü güncelliyoruz. Sevmedikleri gıdaları sevebilecekleri başka tariflerle deniyor, sevdikleri yiyeceklerin miktarlarını bol tutuyoruz. İkindi Öğünlerimizde, çocuklarımızın enerjilerini destekleyecek doyurucu ara öğünler çıkartmaya özen gösteriyoruz. Her ay menümüzde, 1 gün Osmanlı Mutfağı 1 gün Dünya Mutfağı 1 Gün Yöre Mutfağı yemekleri sunmaya çalışıyoruz. Bu sayede çocuklarımızın kültürel dil lezzetine sahip olmasını, farklı gıdalar deneyerek tat algılarının açılmalarını ve farklı lezzetlere açık hale gelmelerini hedefliyoruz.
Yemeklerimiz Hazırlanırken Dikkat Ettiklerimiz
Okulumuzda servis edilen tüm yiyecekler kendi mutfağımızda, hijyen eğitimi olan aşçımız ve yardımcıları tarafından hazırlanıyor. Yiyeceklerimizi hazırlarken kızartma yöntemi kullanmamaya çalışıyoruz. Kızartma yerine, fırında ızgara, buharda pişirme veya haşlama yöntemlerini tercih ediyoruz. Hazır çorba, hazır bulyon vb. katkı maddesi içeren gıdalar kullanmıyoruz. Çorbalarımızı, et ve tavuk sularımızı kendimiz hazırlıyoruz. Mutfağımızda; et, tavuk, sebzeler için ayrı ayrı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanıyoruz. Çiğ grup yiyeceklerle, pişmiş grubun hiçbir şekilde temasına izin vermiyoruz. Zararlı bulaşmalara karşı tüm önlemleri hijyen standartlarına uygun şekilde alıyor ve rutin kontrollerini sağlıyoruz. Katkı maddesi içerikli, hazır sos, karışım, lezzet arttırıcı, kıvam sağlayıcı hiçbir ürünü kesinlikle mutfağımıza sokmuyoruz.
Hammadde Standartlarımız ve Kontrollerimiz
Mutfağımızdaki aşçımız ve yardımcıları gerekli sağlık kontrollerinden geçmiş ve rutin aralıklarla geçmektedirler. Hijyen eğitimlerini tamamlamışlardır. Tüm sağlık kontrolleri ve hijyen uygulamaları Gıda Mühendisimiz tarafından rutin olarak kontrol edilir. Tüketilen tüm gıdaların örnek numuneleri alınır, 72 saat boyunca +4 derecelik dolapta veya derin dondurucuda muhafaza edilir. Bütün velilerimiz istedikleri zaman numune talep etme ve analize gönderme hakkına sahiptirler.
Ürünlerimizin Muhafazası
Mutfağımızda ürünlerimizi depolayacağımız dolaplarımız bulunmaktadır. Soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünler, kendi ihtiyaçları doğrultusundaki uygun sıcaklıkta muhafaza edilir, dolapların dereceleri rutin aralıklarla kontrol edilir. Depoladığımız ürünlerde FİFO (First in, First Out) kuralı uygulanır. İlk gelen ürün ilk tüketilir. Et dolabı, Sebze/Meyve Dolabı, Kuru Gıda Dolabı, Patates/Soğan Dolabı birbirinden ayrıdır. Ve bu ürünlerin birbirlerine kesinlikle temasları yoktur. Sebze/Meyve, Patates/Soğan gibi ürünlerde çürüme, bozulma kontrolleri günlük olarak mutfak görevlimiz tarafından yapılır. Kuru Gıda Dolabımızda kurtlanma, ıslak kalma vb durumlar için rutin kontroller mutfak görevlimiz tarafından düzenli yapılır. Tüm ürünlerimiz kullanılmadan önce; renk, koku, doku analizinden geçer.
Hijyen Standartlarımız
Okulumuzda kullanılan tüm gıdalar, gıda temas alanları, mutfak, depolama alanları ve yemekhane ISO 22000 ve HACCP standartlarına uygun olarak gıda mühendisimiz tarafından rutin olarak kontrol edilmektedir. Kullandığımız tüm temizlik ürünleri Sağlık Bakanlığı Onaylı ürünlerdir. Yemekhanemiz her öğünün ardından rutin olarak temizlenir. Bunun yanında gün sonunda ayrıntılı ek temizlik yapılır. Mutfağımız günde minimum 3 kere ince olarak temizlenir. Buna ek yapılan her işlemden sonra hijyen kurallarına uygun temizlik uygulanır. Kullandığımız tabak, bardak, çatal, kaşık vb. tüm ürünler makinada gerekli sıcaklıkta yıkanır ve dezenfekte edilerek bir sonraki öğüne kadar muhafaza edilir. Mutfağımız ve yemekhanemiz tebligatlara uygun olarak rutin aralıklarla haşere ve zararlılara karşı ilaçlanır. İlaçlamanın ardından dezenfekte edilerek kullanıma uygun hale getirilir.
Gıda Alerjen Uyarıları
Gıda alerjen uyarıları menümüzde gün gün, öğün öğün ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Gıda alerjisi olan öğrencilerimizin velileri bu durumu bize önceden bildirmekle yükümlüdür. Alerjisi olan çocuklarımız için alternatif seçenekler sunulur.

Biz Kimiz?

Çocuklarımızı, bir bütün olarak gören, onların bütün kabiliyet ve becerilerini keşfetmeye ve geliştirmeye talip olan kaşifleriz.
Çocuk ruhunun engin ikliminde seyahat etmeye, onlarla birlikte gülmeye, eğlenmeye, düşünmeye, keşfetmeye meraklı gezginleriz.
  • Türkçe – İngilizce Özgün Eğitim
  • Gezi ve Gözlem Çalışmaları
  • Değerler Eğitimi
  • Jimnastik- Karate
  • Eğitici Programlar

Bizi Takip Edin.

Hedeflerimiz.

  • Geleceğin Fidanları, Bahçemizde Yeşersin!
  • Değerlerimizi, Değerlilerimize Kazandıralım!

İletişim.

Kısıklı Mahallesi Hamal Sokak Haskaya Koru Konakları No/4 C Blok Üsküdar/İstanbul                        (Haskaya Koru Konakları)
0216 521 21 85