0 – 6 yaş dönemindeki çocukları anlamanın ve onlara ulaşmanın en güçlü yolu duyusal ve duygusal beyinleri ile temasa geçmektir. Bu amaçla ‘’Aynalama’’ yöntemini kullanmak ebeveynlere çocuklarıyla daha rahat ve kaliteli bir iletişim kurma imkanı tanır.
Aynalama öncelikle çocuğun kendi duygusunu tanımlaması ve ayırt etmesi, ebeveynlerine de doğru bir şekilde aktarması için son derece önemli bir yaklaşımdır. Bu yöntem ile ebeveyn; çocuğun öfke, üzüntü, kaygı, kızgınlık, heyecan gibi duygularını fark ederek; kabul eder ve duyguyu olduğu gibi çocuğa iletir. Çocuk ise anlaşıldığını hissettiğinde kendi duygularını daha kolay aynalayarak, ebeveyni ile iletişimde kalarak farkındalık oluşturur.
Peki aynalama yöntemi nasıl uygulanır?
Çocuğunuzu tüm dikkatinizle dinleyin; ebeveyni tarafından dikkatle dinlendiğini hisseden çocuklar sorunlarını anlatmakta zorlanmazlar.
‘’Aaaaa’’, ‘’Hıımmm’’, ‘’Anlıyorum’’ gibi kelimeler kullanarak onların duygularını kabul ettiğinizi ve anlamak için çaba gösterdiğinizi çocuğunuza iletmiş olursunuz. Bu sayede çocuk anlaşıldığını ve önemsendiğini düşünür.
Duygularını adlandırın ve geri yansıtın; ‘’şuan çok öfkelisin, üzgünsün, kaygılısın’’ gibi çocuğun duygularını adlandırmak ve yansıtmak, yaşadığı duyguyu duymasını sağlar ve yaşadığı duyguyu duymak da çocuğu son derece rahatlatır. Çünkü kendi içinde yaşadıklarını birileri kabullenip onaylamaktadır.
Arzularına hayallerle karar verin ‘’Keşke sihirli bir gücüm olsaydı da sana kocaman bir paket çikolata getirebilseydim’’; bazen çocuğunuza isteklerinin neden olmadığına dair mantıklı açıklamalar yapmak yerine bir şeyi ne kadar çok istediğini anlamanız bile sakinleşmesini sağlayabilir.
Bütün bunların yanında ebeveynin tavır ve yaklaşımları da çok önemlidir. Çocuklar içtenlikle kurulmayan bağı hemen fark ederler. Empatik mimikler ve beden duruşuyla da ebeveynler çocuklarının yüz ifadelerini sakince yansıtmalıdır.
Ebeveyni tarafından aynalanan çocuk kendisini kapsanmış ve duygularından tutulmuş hisseder. Çocuklar duygularını ifade edebildiklerinde ve ebeveynleri tarafından duygularının kabul edildiğini fark ettiklerinde kendilerini desteklenmiş ve değerli hissederler. Çocukların duygularının inkar edilmesi ise onların dengesini bozup öfkelendirebilir.
PSK. BETÜL ÇAKICI